Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Εφηβεία" Η εφηβική ζωή είναι κάτι παραπάνω από περίπλοκη (Α.Τακουμάκη)

Βρισκόμαστε κάπου στη μέση σε όλα! Ανάπτυξη, ηλικία, υποχρεώσεις κτλ. Μετά λοιπόν από το μικρό σοκ με τις αλλαγές στο σώμα μας, έρχεται και το μεγάλο σοκ με την προσαρμογή στα νέα δεδομένα! Υποχρεώσεις, σχολείο, φροντιστήριο ,χόμπι ..κάνουν τη ζωή μας να μοιάζει ασταμάτητη. Εκτός λοιπόν από όλα αυτά, στην κορυφή της "λίστας" μας σίγουρα βρίσκεται και η αλλαγή στην συμπεριφορά μας που έρχεται και συνδυάζεται τέλεια με τα παραπάνω. Ξαφνικά όλα γίνονται πιο έντονα. Χαρά, λύπη, θυμός.. Όλα αυτά στιγμιαία, μοιάζουν αιώνια! Στην πραγματικότητα όμως περνούν τόσο γρήγορα. Από την μια όλος ο κόσμος σχεδιάζει την καταστροφή σου και όλα μοιάζουν εναντίον σου, και από την άλλη όλα είναι ιδανικά, δε θα μπορούσαν να είναι καλύτερα και απολαμβάνεις κάθε στιγμή. Αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα του τι συμβαίνει στα συναισθήματά μας. Ενώ προσπαθούμε λοιπόν να μάθουμε να χειριζόμαστε τη διάθεση μας και τις καινούριες μας υποχρεώσεις, εκεί έρχονται οι επιλογές.
Όλοι οι άνθρωποι έχουμε συνείδηση, όταν είσαι στην εφηβεία όμως επικρατεί το ΧΑΟΣ. Έρχεσαι αντίπαλος με όποια κατάσταση βιώνεις. Από τη μια είσαι τόσο κουρασμένη/ος που θέλεις να κοιμηθείς για μέρες όμως οι υποχρεώσεις σου λένε μια άλλη ιστορία. Εκεί ελπίζεις στην κλωνοποίηση για να μπορέσεις να είσαι παντού. Κατά την διάρκεια της εφηβείας αρχίζουμε να σταθεροποιούμε το χαρακτήρα μας και αυτό είναι που κάνει την όλη κατάσταση βάσανο. Δε ξέρουμε τι θέλουμε αλλά ταυτόχρονα θέλουμε τα πάντα. Τα "πάντα" όμως έχουν και τις επιπτώσεις τους. Σε αυτό το σημείο μιας και όπως προείπα στην έφηβη ζωή ο αυθορμητισμός και τα συναισθήματα κυριαρχούν, έρχονται σε αντιπαράθεση τα εξής: Διασκέδαση ή διάβασμα; , Σωστό ή λάθος; Να παίξω σύμφωνα με τους κανόνες ή οι δικοί μου είναι καλύτεροι; Η απάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση!


 Όμως αυτό το καταλαβαίνουμε μόνοι μας όταν ήδη έχουμε επιλέξει κάτι. Μας αρέσει να ονειρευόμαστε και δεν είναι κρυφό πως μας ενθουσιάζει κατά κάποιο τρόπο η όλη κατάσταση πανικού, αφού είναι καθαρά η μάχη τον συναισθημάτων και ποιο θα επικρατήσει εκείνη τη στιγμή. Σε όλα αυτά μιας και σε αυτή τη φάση εμείς τα ξέρουμε όλα και όχι οι γονείς, μεγάλη επιρροή πάνω μας έχουν οι παρέες μας. Συναισθηματικοί δεσμοί αναπτύσσονται, άλλοι κλονίζονται, φίλοι μετατρέπονται σε οικογένεια και άλλοι σε αγνώστους. Αρχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για άτομα του αντίθετου φύλλου (ή και του ίδιου δεν νοιώθουμε όλοι το ίδιο) λίγο παραπάνω, και γεγονότα που διαδραματίζονται σε αυτά τα πλαίσια μπορούν να αλλάξουν κυριολεκτικά ΌΛΗ μας τη διάθεση! (από τα πατώματα στον 7μο ουρανό, στην αντίθετη περίπτωση οι κολλητές/οι σου και η μουσική είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι..άντε περαστικά) Προφανώς μας απασχολούν και άλλα πράγματα ! Ξέρουμε πως έχουμε ευθύνες, ξέρουμε πως η πρέπει να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις με επιτυχία, ξέρουμε πως η ζωή θέλει ΚΑΙ σοβαρότητα! Επίσης ο,τι και να λέμε ξέρουμε ότι αυτή η ηλικία είναι η καλύτερη γιατί μπορούμε να είμαστε ανέμελοι έχοντας λιγότερες ευθύνες από ότι στην ενήλικη ζωή! Το θέμα λοιπόν είναι να την ζήσουμε και με το παραπάνω αλλά σωστά, μην μας παρεξηγήσετε, εκτιμάμε μια σοβαρή συζήτηση (που και που) Είμαστε συνειδητοποιημένα άτομα ακόμα και αν προτιμάμε να μην το δείχνουμε πάντα. Κάπου εδώ τελειώνει η διασκεδαστική περιήγηση για την εφηβεία, εύχομαι να μπήκατε ξανά στο κλίμα της όλης κατάστασης.. Και εδώ έρχεται η πολυπόθητη ερώτηση για όσους "μεγάλωσαν" .....Θυμάστε


Copyright students_in_arts 2015  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου