Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας -κέρινων ομοιομάτων -Παύλου Βρέλλη


                                          Εριέττα Μητσοπούλου Β3

Στα πλάισια της εκπαιδευτικής μας εκδρομής τον Απρίλη θα επισκεφτούμε το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας -κέρινων ομοιομάτων στα Γιάννενα
Μουσείο Παύλου Βρέλλη

   Η Ελλάδα σήμερα φιλοξενεί πλήθος μουσείων σε διάφορες περιοχές της. Ανάμεσα τους, ένα από τα πιο αξιόλογα είναι και το μουσείο Παύλου Βρέλλη, επίσης γνωστό και ως μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων.
     Το μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων θεμελιώθηκε από τον Παύλο Βρέλλη το 1983 και εγκαινιάστηκε το 1995. Πλέον, βρίσκεται ανάμεσα στα πιο γνωστά αξιοθέατα των Ιωαννίνων.
    Το μουσείο περιέχει κέρινα ανθρωπόμορφα ομοιώματα σε φυσικό μέγεθος.
 Εδώ, αξίζει να σημειωθεί η δυσκολία κατασκευής των ομοιωμάτων τόσο εξαιτίας του μεγέθους, όσο και λόγω του υλικού. Το κερί γενικά έχει πολλές δυσκολίες ως πρώτη ύλη. Το μυστικό βρίσκεται στη σωστή θερμοκρασία, που καθορίζει τη φυσική του κατάσταση. Για να μπορέσει να μορφοποιηθεί και να σμιλευτεί το κερί χρειάζεται να μην είναι ούτε πολύ ρευστό, ώστε να μην μπορεί να πάρει σχήμα, ούτε πολύ στερεό, ώστε να είναι άκαμπτο.
    Τα εκθέματα αναπαριστούν σκηνές από την ιστορία του ελληνικού έθνους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τεράστια ποικιλία θεμάτων. Γενικά, η ελληνική ιστορία αποτελεί πλούσια πηγή έμπνευσης. Τα εκθέματα καλύπτουν μια περίοδο από το 500π.Χ. έως και περίπου μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο. 
Στο μουσείο συναντώνται από αρχαίοι έλληνες, αγωνιστές του ’21  έως και γυναίκες της Πίνδου. 

Οι χώροι του μουσείου είναι ειδικά σχεδιασμένοι, έτσι ώστε κάθε σκηνικό να μοιάζει όσο πιο αληθοφανές γίνεται. Για το λόγο αυτό το μουσείο περιέχει μονοπάτια, σπηλιές εκκλησίες, βουνά και πολλά άλλα.
    Αυτό που κάνει εντύπωση βέβαια είναι η ποιότητα των ομοιωμάτων. Η προσοχή και η λεπτομέρεια στην κατασκευή τους προκαλούν θαυμασμό. Τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά παρουσιάζονται με τεράστια ακρίβεια, τόση που δίνουν την εικόνα του πραγματικού. Μελετημένα είναι βέβαια και τα ρούχα των ομοιωμάτων τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να ταιριάζουν με την κάθε ιστορική περίοδο.  Επισκέπτες αναφέρουν πως τα σκηνικά σε κάνουν να χάνεσαι σε περασμένες εποχές και ένδοξες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, ενώ τα ομοιώματα σχεδόν σε πείθουν πως είναι ζωντανά, με τα συναισθήματα τους να διαγράφονται καθαρά στα κέρινα πρόσωπα.
     Το μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων των Ιωαννίνων είναι μια ιδιαίτερη προσθήκη στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας. Γι’ αυτό και αποτελεί μια εμπειρία που κανείς δεν πρέπει να χάσει εάν επισκέπτεται την Ήπειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου