Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ-ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

  ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ  Β2


Με τον όρο "κακοποίηση - παραµέληση παιδιών" περιγράφεται ένα φαινόµενο σύµφωνα µε το οποίο ένας ή περισσότεροι ενήλικες που έχουν την ευθύνη της φροντίδας ενός παιδιού, προκαλούν ή επιτρέπουν να προκληθούν στο παιδί σωµατικές κακώσεις ή συνθήκες στέρησης σε τέτοιο βαθµό, ώστε συχνά να επιφέρουν σοβαρές διαταραχές σωµατικής, νοητικής, συναισθηµατικής η κοινωνικής µορφής ακόµα και το θάνατο.
                                   Παιδική κακοποίηση: 
 Είναι η σωματική,σεξουαλική ή συναισθηματική κακομεταχείρηση ή παραμέληση ενός παιδιού ή παιδιών.
Η παιδική κακοποίηση μπορεί να συμβεί στο σπίτι του παιδιού ή σε οργανισμούς (σχολεία ή κοινότητες) όπου το παιδί αλληλεπιδρά.
Η παιδική κακοποίηση αποτελεί ένα ζήτημα, οι συνέπειες του οποίου έχουν διάρκεια και επηρεάζουν  και τη μετέπειτα ζωή του παιδιού , μετατρέποντάς το σε έναν ενήλικα που αντιμετωπίζει δυσκολίες σε διάφορες σημαντικές πτυχές της ζωής  του. Δημιουργεί άτομα με έντονα προβλήματα στις προσωπικές τους σχέσεις, τα οπία δυσκολεύονται να αγαπήσουν και να εμπιστευτούν , έχουν τάση προς καταχρήσεις , εμφανίζουν αγχώδεις διαταραχές, όπως διαταραχή μετατραυματικού στρες , προβλήματα προσαρμοστικότητας και κατάθλιψη .Επίσης , οι άνθρωποι που επέστησαν κακοποίηση όταν ήταν παιδιά ενδέχεται να προβούν οι ίδιοι σε κακοποίηση παιδιών όταν ενηλικιωθούν. 
Όταν υπάρχει υποψία κακοποίησης : ενημερώνονται οι αρμόδιες αρχές (εισαγγελέας,αστυνομία) και αν χρειαστεί εισάγεται το παιδί στο νοσοκομείο προκειμένου , κατ'αρχήν , να προστατευθεί η ζωή του και να αντιμετωπιστούν τα ιατρικά προβλήματα.
Αστυνομία (τηλ.100)
Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (τηλ.197)
Μπορεί το παιδί ή κάποιος ενήλικας που γνωρίζει την κατάσταση να ζητήσει βοήθεια από άλλους οργανισμούς , όπως : 
Χαμόγελο του παιδιού 
(τηλεφωνική γραμμή SOS: 1056)
Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών 
 (Τηλ. 2103613340) 
Συνήγορος του Πολίτη-Κύκλος για τα δικαιώματα του Παιδιού (τηλ: 8001132000),
ΕΠΙΨΥ (τηλ: 801-801-1177),
Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλ:1890, email: ccu@ath.forthnet.gr).
Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «Άρσις» (τηλ: 210 8259880)
ΕΛΙΖΑ-Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού (τηλ: 210 3231704, email: info@eliza.org.gr)
Παρέχεται 
  • βοήθεια στο παιδί και στην οικογένεια από διεπιστημονική ομάδα ειδικών (παιδίατρος, κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος και παιδοψυχίατρος) 
  • Μεταφορά του παιδιού σε ασφαλές πλαίσιο διαμονής (μακριά από τους γονείς, για κάποιο τουλάχιστον διάστημα, αν κριθεί αναγκαίο).
  • Ψυχοδιαγνωστική εκτίμηση παιδιού και γονέων για την πιθανότητα ύπαρξης ψυχολογικών ή άλλων αναπτυξιακών (για το παιδί) δυσκολιών που χρειάζονται φροντίδα.
  • Συμβουλευτική στήριξη - ψυχοθεραπεία γονέων.
  • Ψυχοθεραπευτική βοήθεια παιδιού.
 Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Υπουργείου Δικαιοσύνης 
(τηλ. 2108701319)
       Κύριες µορφές κακοποίησης:
 1. Σωματική κακοποίηση

Η σωματική κακοποίηση είναι μια απαράδεκτη μορφή επιβολής βίας και εξουσίας στο παιδί που μπορεί να συμβεί ακόμη και σε πολύ μικρές ηλικίες με το πρόσχημα του συνετισμού. Δυστυχώς διδάσκει στο παιδί ότι με τη βία επιλύουμε τις διαφορές μας. Περιλαμβάνει τραυματισμούς ή κακώσεις διαφορετικής σοβαρότητας, που δεν οφείλονται σε ατυχήματα. Το παράδοξο είναι ότι εάν κάποιος άλλος αποπειραθεί να τιμωρήσει το παιδί τους, στο σχολείο για παράδειγμα, υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από την πλευρά τους παρόλο που οι ίδιοι λειτουργούν με αυτό τον τρόπο. 
2.  Σεξουαλική κακοποίηση:
Η σεξουαλική κακοποίηση είναι µέρος όλων των ορισµών παιδικής κακοποίησης. Περιλαµβάνει πράξεις ενός γονιού ή ενήλικου που φροντίζει το παιδί οποιουδήποτε τύπου επαφή ενός ενηλίκου µε ένα παιδί µε στόχο τη σεξουαλική ικανοποίηση του ενηλίκου, ο οποίος έχει πάντα την αποκλειστική ευθύνη γιατί τα παιδιά δεν είναι δυνατόν να συγκατατεθούν σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια.
3.  Συναισθηματική κακοποίηση
Αποτελεί πάντα τµήµα του ορισµού της κακοποίησης. Σηµαίνει κάθε «τραυµατισµό της ψυχολογικής υπόστα- σης και της συναισθηµατικής σταθερότητας του παιδιού όπως αυτός τεκµηριώνεται από µια εµφανή και ου- σιαστική αλλαγή στη συµπεριφορά, τη συναισθηµατική ανταπόκριση, ή την επίγνωση» ή ο οποίος φαίνεται / εκδηλώνεται ως «άγχος, κατάθλιψη, απόσυρση ή επιθετική συµπεριφορά). Η συναισθηµατική κακοποίηση πα- ραβλάπτει τη συναισθηµατική ανάπτυξη του παιδιού και το αίσθηµα της αξίας του εαυτού του.
 
Παραδείγµατα συναισθηµατικής κακοποίησης αποτελούν:

ü Οι τσιρίδες και οι φωνές



ü Η συνεχής κριτική («είσαι ηλίθιος, κακό παιδί, άχρηστος» )

ü Η δηµιουργία ενοχών «θα µε πεθάνεις», «εσύ φταις για όλα»

ü  Η ταπείνωση του παιδιού «τι ήθελα και γέννησα ένα παιδί σαν και σένα»
Παραμέληση:

Μια θεμελιώδης λειτουργία και υποχρέωση της οικογένειας είναι να παράσχει στο παιδί την τροφή, την ιατρική φροντίδα, την ένδυση, τη σχολική φοίτηση κ.α. Όταν αυτά για μακρά διαστήματα ασκούνται πλημμελώς ή καθόλου τότε μιλάμε για παραμέληση που συχνά τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η υγεία και η ανάπτυξη του παιδιού.

Τρόποι για να βοηθήσουµε στην εξάλειψη της παιδικής κακοποίησης

Να είστε ένας στοργικός γονιός
Τα παιδιά έχουν ανάγκη να αισθάνονται ότι είναι ξεχωριστά, ότι τα αγαπούν και ότι είναι ικανά να κάνουν τα όνειρά τους πραγµατικότητα.
Βοηθήστε ένα φίλο, γείτονα ή συγγενή.
Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολη υπόθεση. Προσφέρετε λίγη βοήθεια στη φροντίδα του παιδιού έτσι ώστε οι γονείς να ξεκουραστούν ή να περάσουν λίγο χρόνο µαζί.
 Βοηθήστε τον εαυτό σας.
Όταν τα µεγάλα και τα µικρά προβλήµατα της καθηµερινότητάς σας συσσωρεύονται σε σηµείο που να αισθάνεστε και εκτός ελέγχου- κάνετε ένα διάλειµµα. Μην ξεσπάτε στο παιδί σας.
Εάν το µωρό σας κλαίει….
Το να ακούτε το µωρό σας να κλαίει µπορεί να είναι µια µεγάλη απογοήτευση. Μάθετε τι πρέπει να κάνετε εάν το µωρό σας δε σταµατάει να κλαίει…ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΜΗΝ ΤΟ ΤΡΑΝΤΑΖΕΤΕ…µπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυµατισµό ακόµη και θάνατο.
Συµµετέχετε
 Ζητήστε από τις τοπικές αρχές, τον κλήρο, τις βιβλιοθήκες και τα σχολεία να ανα- πτύξουν υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών των υγιών παιδιών και των οικο- γενειών τους.
 


 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ:
Τα περισσότερα παιδιά τα οποία ανατρέφονται κατά αυτόν τον τρόπο παρουσιάζουν αρκετά προβλήματα και στην παιδική τους ηλικία αλλά και στην ενήλικη ζωή τους. Κάποια είναι φοβισμένα, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, παρουσιάζουν υψηλό δείκτη κατάθλιψης και άγχους. Άλλα εφαρμόζουν την επιθετικότητα που έχουν διδαχθεί από νωρίς προς τους αδύνατους. Τα παιδιά που υφίστανται ψυχολογική βία χάνουν την αυτοεκτίμηση τους, είναι φοβισμένα, παρουσιάζουν άγχος, δυσκολεύονται ιδιαίτερα στην επαφή τους με τους άλλους και πολλές φορές αναπτύσσουν επιθετική συμπεριφορά. Διαταράσσεται η βασική σχέση εμπιστοσύνης του παιδιού προς τους άλλους. Ο φόβος και η δυσπιστία προς οποιαδήποτε σχέση με ενήλικο κυριαρχούν στη ζωή τους. Μπορεί να παρουσιάσουν διαταραχές στη συμπεριφορά τους όπως επιθετικότητα, έχουν έντονο άγχος, απόσυρση, απομόνωση, επιθετική συμπεριφορά, μαθησιακά προβλήματα και συχνά αυτοκτονικό ιδεασμό.

Η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 έλαβε σε 10 μήνες 784 καταγγελίες κακοποίησης. #ΓιατίΔενΑντιδράς


                                                                  Πηγές: Wikipedia 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου