Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 5ου ΓΕΛ ΣΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ


Εβραϊκό Ολοκαύτωμα -Μαρτυρίες Κρυμμένων παιδιών της κατοχής 





Τα 60 παιδιά της Β΄Λυκείου του σχολείου μας ξεναγήθηκαν τόσο στην μόνιμη όσο και στην περιοδική έκθεση του Μουσείου.

Η έκθεση αναφέρεται  στα ελληνόπουλα εβραϊκού θρησκεύµατος που κρύφτηκαν κατά τη γερµανική κατοχή µέσα από τις ιστορίες 19 παιδιών από όλη τη χώρα – οι ιστορίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσµα εµπειριών και περιπετειών που είχαν αυτά τα άτυχα «παιδιά του πολέµου».
 Μετά το τέλος της ξενάγησης τα παιδιά συνομίλησαν  με την  επιμελήτρια του ΕΜΕ. κ. Χ. Μέρη 

 και ενημερώθηκαν για το ευρύτερο έργο του Μουσείου, ενώ έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ερευνητικό,  πολιτιστικό και εκππαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου  πάνω σε ανθρωπιστικά θέματα και στην εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα 




Ήταν στις 2 Ιανουαρίου του 2005 όταν η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε αποφάσισε να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου
ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Έναν χρόνο πριν, με ομόφωνη απόφασή της η Βουλή των Ελλήνων είχε καθιερώσει την 27η Ιανουαρίου ως ημέρας μνήμης και τιμής για τους Έλληνες Εβραίους που έχασαν την ζωή τους στα  στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί, αλλά και για όσους με αυταπάρνηση και με θάρρος κινδύνευσαν για να σώσουν τους συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο.Αν και σε σχέση με τις χώρες της Κεντρική Ευρώπης, ο αντισημιτισμός στα Βαλκάνια ήταν ηπιότερος, ο αριθμός των Εβραίων θυμάτων των ναζιστών ήταν και σε αυτή την περίπτωση μεγάλος. Πιο συγκεκριμένα και όσον αφορά στην Ελλάδα, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. 46.091 ήταν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, δηλαδή το 96% της τότε κοινότητας, που εστάλησαν στα στρατόπεδα του Άουσβιτς τον Μάρτιο του1943.
Ο απολογισμός ήταν τραγικός. Το 1950 κατάφεραν να επιστρέψουν από τα στρατόπεδα μόλις 1.950 άτομα.                                                                                                                     


Φωτογραφίες και παιχνίδια, καθηµερινά αντικείµενα, τετράδια και ηµερολόγια από εκείνες τις δύσκολες µέρες εικονογραφούν τις λεπτοµέρειες των µαρτυριών και τονίζουν την αυθεντικότητά τους. Οι προσωπικές µαρτυρίες των παιδιών και το συναισθηµατικά φορτισµένο σχετικό υλικό κατέστησε την έκθεση ένα πολύ αποτελεσµατικό εκπαιδευτικό εργαλείο. Αποτέλεσε µια σηµαντική αφετηρία για καλύτερη κατανόηση και συζήτηση των ιστορικών και ηθικών ζητηµάτων που συνδέονται µε το Ολοκαύτωµα , τα δεινά του φασισμόυ  και τη σηµασία  τους για τη  ζωή µας σήµερα.  
                                                                  Έλενα Παπαγιάννη β2



ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΜΑΣ       &
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑΙΝΙΕΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου