Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1828-1944

                           
                                                         Γιώργος Λαμπρόπουλος Α2

                                    
  4 Οκτωβρίου. Ημέρα δίσημη για την πόλη των Πατρών από κάθε άποψη. Για να κάνουμε τα πράγματα πιο συγκεκριμένα, η πόλη μας στις 4 Οκτωβρίου 1828 και 1944 ελευθερώθηκε από την Τουρκική και Γερμανική αντίστοιχα κυριαρχία.

4 Οκτωβρίου 1944
Η Ελλάδα εισήλθε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ξαφνικά τις πρώτες πρωινές ώρες της          
28ης Οκτωβρίου 1940 μετά την διάσκεψη του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά και του Ιταλού προξένου Εμανουέλε Γκράτσι και το περίφημο ΄΄ΟΧΙ΄΄. Η απάντηση θεωρήθηκε από τους Ιταλούς προσβλητική αν όχι ανάρμοστη και προχώρησαν στον βομβαρδισμό της πόλης των Πατρών στις 9:20 π.μ. Το γεγονός αυτό σημάδεψε μια για πάντα τη ζωή των πατρινών αφήνοντας τους απορημένους μπρος στον βομβαρδισμό άμαχου πληθυσμού με 100 περίπου θύματα. Κατά την διάρκεια της κατοχής η πόλη ήταν υπό την διοίκηση των Ιταλών με λιγοστή παρουσία γερμανικών στρατευμάτων, κάτι το οποίο έκανε τα πράγματα πιο ήπια για τους κατατσακισμένους Έλληνες αφού οι Ιταλοί έδειχναν πιο ανθρωπιστική συμπεριφορά στους ιθαγενείς σε σχέση με τους Γερμανούς ομόλογούς τους.

 

 Στις αρχές του 1941 οι Ιταλοί χάνουν τον πόλεμο στην αμυντική γραμμή της Πίνδου και οπισθοχωρούν αφήνοντας τις κτήσεις τους στα Γερμανικά στρατεύματα. Τότε είναι και η πιο δύσκολη περίοδος της κατοχής. Οι Γερμανοί είναι ανήλεοι σε ότι έχει να κάνει με την διαχείριση του ελληνικού πληθυσμού: εκτελούν αιχμαλώτους κάθε ηλικίας και εκμεταλλεύονται στο έπακρο την δυστυχία του λαού για να αποκαλύπτουν κάθε ενέργεια εναντίον τους.
   
 Εκείνο τον καιρό έδρευε στην πόλη μία αγγλική ταξιαρχία που σε συνδυασμό με τους αντάρτες του ΕΛ.ΑΣ αποτέλεσαν τον κύριο πυρήνα αντίστασης. Όλο και περισσότεροι άγγλοι στρατιώτες καταφθάνουν στην Πάτρα για να αντιμετωπίσουν τους Γερμανούς. Στα τέλη του 1943 μετά από μια τριήμερη μάχη, οι άγγλοι τρέπουν σε φυγή την πλειοψηφία των γερμανικών δυνάμεων. Ακολουθεί μάχη μεταξύ άγγλων και ανταρτών με τους άγγλους να υπερισχύουν και πάλι.
Στις 4 Οκτωβρίου 1944 έφυγε και ο τελευταίος γερμανός στρατιώτης από την Πάτρα.

***Δείτε  video ντοκουμέντο από την απελευθέρωση της Πάτρας

4 Οκτωβρίου 1828
   Ο τουρκικός ζυγός, ως γνωστόν, αποτελεί μια από τις πιο μελανές σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Η Πάτρα όμως αποτέλεσε σημαντικό επαναστατικό κέντρο. Το 1446 ο Σουλτάνος Μουράτ αποπειράται να καταλάβει την πόλη, η οποία τελικά καταλήφθηκε από τον Μωάμεθ τον Πορθητή τον Μάιο του 1458. Έκτοτε έγιναν πολλές εξεγέρσεις εναντίον των Τούρκων οι οποίοι κατέπνιγαν αιματηρά κάθε είδους στάση. Με την ιδέα του ξεσηκωμού να ανέρχεται, το 1808 ο Θ. Κολοκοτρώνης δίνει μάχη με τουρκικά στρατεύματα για την ελευθέρωση της Αχαΐας. Όταν υπογράφεται στο Λονδίνο το πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους και αρχίζει η συγκρότηση τακτικού στρατού επί Ιωάννη Καποδίστρια ελευθερώνεται τελικά και η Πάτρα μετά από σύντομες μάχες με τους λιγοστούς Οθωμανούς. Η 4η Οκτωβρίου είναι η ημέρα κατά την οποία ο τελευταίος Τούρκος αποχώρησε από την πόλη των Πατρών.

Δεν αποτελεί λοιπόν απλή σύμπτωση το γεγονός ομοιότητας των δύο ημερομηνιών. Αποτελούν και οι δύο αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας και εκφράζουν το πείσμα και την αγάπη ενός λαού για ελευθερία. Δικαιολογημένα λοιπόν αποφάσισε ο Δήμος της Πάτρας τον εορτασμό της ημέρας καθώς έχει ξεχωριστή σημαντικότητα και σημασία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου