Τρίτη 5 Μαΐου 2015

O XΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ......



                                                                      
                      ΖΑΡΚΑΔΑ ΓΙΩΤΑ Β3

Ο χορός αποτελεί μία από τις πιο γνωστές μορφές τέχνης.
Μια τέχνη εποικοδομητική, μοναδική και ξεχωριστή.....

                                                                                                                 
   Ο χορός στην σύγχρονη κοινωνία είναι ένας τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων και αποσυμπίεσης του άγχους το οποίο είναι το βασικό χαρακτηριστικό του κάθε ενήλικου αλλά πλέον και κάθε έφηβου πολίτη.
Οι έφηβοι έχουν αναλάβει την διεκπεραίωση πολλών και πολλαπλών στόχων με απώτερο σκοπό την μελλοντική επαγγελματική τους επιτυχία και καταξίωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την συσσώρευση άγχους και πίεσης στο καθημερινό βεβαρυμμένο  τους πρόγραμμα που αποτελείται κυρίως από μια συνεχόμενη προσπάθεια για καλύτερη απόδοση στο σχολείο.

Μέσα από αυτόν υπάρχει άμεση σύνδεση και με άλλες μορφές τέχνης, όπως για παράδειγμα με το θέατρο, την μουσική, τη ζωγραφική και τη γλυπτική. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αποτελεί κι έναν από τους καλύτερους τρόπους άθλησης και διατήρησης της φυσικής μας κατάστασης την οποία οι έφηβοι δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν παραγκωνίσει . Ο χορός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους έκφρασης για τον άνθρωπο.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στους έφηβους χορευτές, ο χορός δεν αποτελεί απλώς έναν τρόπο έκφρασης γι’ αυτούς αλλά και έναν τρόπο επικοινωνίας μεταξύ τους αλλά και μεταξύ αυτών και των ανθρώπων που τους παρακολουθούν. Επίσης, μέσα από τον χορό, οι έφηβοι γνωρίζουν και
αποκτούν νέα συναισθήματα και αγαθά, όπως τη χαρά, τη συγκίνηση, την ελευθερία, καθώς και την ολοκλήρωση τους, σωματική και πνευματική. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, έρχονται σε επαφή με νέους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φιλικές σχέσεις μεταξύ τους. Ακόμη τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν νέες χώρες και πολιτισμούς.
Ο χορός αποτελεί ίσως την πλέον κατάλληλη δραστηριότητα για κάθε άτομο, ιδίως για άτομα στην εφηβεία, καθώς συνδυάζει τη διασκέδαση με την ψυχαγωγία και την άσκηση. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο χορός στους έφηβους μαθητές είναι τεράστια, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό και σε διανοητικό επίπεδο.
Σωματικά οφέλη:


1. Καλή φυσική κατάσταση.
Ο χορός είναι αερόβια άσκηση, και αποτελεί μία από τις καλύτερες μεθόδους ενδυνάμωσης του καρδιοαγγειακού συστήματος, αυξάνοντας την αντοχή του οργανισμού και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων.

2. Απόκτηση και διατήρηση σωστού σωματικού βάρους.
Παράλληλα, ο χορός ασκεί το σώμα, προκαλώντας την καύση του λίπους, και γυμνάζοντας τους μύες, φτιάχνοντας όμορφα, καλλίγραμμα και υγιή σώματα. (μεγάλο ποσοστό των παιδιών στην εφηβεία παρουσιάζει αυξημένο βάρος)

Ψυχολογικά οφέλη:

1. Βελτίωση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης.
Η εφηβεία δικαιολογημένα θεωρείται η πιο δύσκολη περίοδος στη ζωή ενός ανθρώπου. Στην εφηβεία, ο άνθρωπος ξεκινά να λαμβάνει υπόψη την εικόνα που έχουν οι άλλοι για αυτόν, και συχνά αισθάνεται συναισθήματα όπως η ανασφάλεια, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και το αίσθημα της απόρριψης. Ο χορός δίνει στον έφηβο ένα κίνητρο για να προσπαθεί, ενώ ταυτόχρονα τον κάνει να νοιώθει σιγουριά και να αγαπά τον εαυτό του, μαθαίνοντας να κάνει κάτι καινούριο και δημιουργικό.

2. Αύξηση της κοινωνικότητας.
Στα μαθήματα χορού ο έφηβος έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους, μαθαίνει να επικοινωνεί, να ακούει, και να συνεργάζεται αρμονικά με τους άλλους, αποβάλλοντας χαρακτηριστικά όπως η έντονη εσωστρέφεια, η εχθρική συμπεριφορά και η αντικοινωνικότητα.

3. Αποβολή του άγχους της καθημερινότητας.
Το σχολείο, το φροντιστήριο, τα μαθήματα, οι εργασίες, η μελέτη, κουράζουν και στρεσάρουν τους μαθητές. Ο χορός είναι μία ευχάριστη εξωσχολική δραστηριότητα που βοηθά τον έφηβο να χαλαρώσει από την πίεση του διαβάσματος, και να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του για να επιδοθεί με μεγαλύτερο ζήλο στη μελέτη του, ενώ ασχολείται με μία δημιουργική και ωφέλιμη δραστηριότητα. 

Ο χορός είναι μία μορφή τέχνης που προσφέρει σε ένα έφηβο άτομο υγιές και όμορφο σώμα,  βελτιώνει τις διανοητικές του ικανότητες, αυξάνει την αυτοεκτίμησή του, βελτιώνει την κοινωνικότητά του, καλλιεργεί στον νέο το αίσθημα της ομαδικότητας, της συνεργασίας και της πειθαρχίας και επιπλέον, αποτελεί ένα εφόδιο το οποίο θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει ο έφηβος στην ζωή του για προσωπικούς ή επαγγελματικούς στόχους, κάνοντας το χόμπι του επάγγελμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου