Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΕΦΗΒΩΝ





                

 Της Κωνσταντίνας  Καρρά  Β2 
                                   
    ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ:ΑΛΙΚΗ ΞΗΡΟΥ



Η εφηβεία είναι η αναπτυξιακή εκείνη περίοδος της ζωής του ανθρώπου που ξεκινάει με ειδικές βιολογικές αλλαγές στο σώμα του παιδιού(που έχουν παράλληλα και ψυχοσωματικές επιπτώσεις) και  ολοκληρώνεται ψυχολογικά με την τελική γενετήσια ολοκλήρωση και την αυτόνομη ωρίμανση του ατόμου. Θα λέγαμε αδρά ότι η εφηβεία αρχίζει γενικά περί το 11ο έτος της ηλικίας και φτάνει μέχρι το 18ο. Όμως υπάρχουν μεγάλες ατομικές διαφορές στα όρια αυτά.


Τι γίνεται με τις παρέες των παιδιών;

Οι έφηβοι συμμετέχουν πλέον και σε ομάδες που αποτελούνται από νέους και των δύο φύλων. Εκεί μέσα ο ένας υποστηρίζει τον άλλο και αποκτά αυτοπεποίθηση κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του άλλου φύλου, με
το  οποίο μαθαίνει έτσι να συναναστρέφεται και να αποκτά άνεση. Οι σχέσεις των εφήβων μπορεί να επεκτείνονται και σε άλλους τομείς εκτός οικογενείας. Έτσι συχνά συνδέονται με έναν ή δύο ενήλικες ή ακόμη μπορεί να δείξουν φροντίδα σε μικρότερα παιδιά. Αυτές όλες είναι οι σπουδαίες αλληλεπιδράσεις που εκθέτουν τους εφήβους σε τρόπους ζωής και φιλοσοφίες διαφορετικές από εκείνες της οικογένειάς τους.

Τι γίνεται  με τη σχέση του εφήβου με τους γονείς του;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή είναι η πιο δύσκολη περίοδος που συνήθως αντιμετωπίζουν οι γονείς και θα πρέπει
να είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Τα παιδιά μπορεί να είναι αμφιθυμικά στη σχέση τους μαζί τους καθώς παλεύουν να αποκτήσουν τη δική τους ταυτότητα. Έχουν ήδη εκφράσει την ανάγκη τους για ανεξαρτησία, αλλά τώρα αντιλαμβάνονται ότι μια τέλεια ανεξαρτησία στη φάση αυτή τους εκθέτει σε ευθύνες και κινδύνους. Έτσι ο έφηβος ταλαντεύεται πότε προς την αναζήτηση συμπαράστασης από τους γονείς του και πότε προς την άρνηση προς κάθε βοήθειας, όταν φοβάται μήπως χάσει την ανεξαρτησία του. Πρόκειται για μία φυσική αντίδραση και έχει σημασία η στάση των γονιών ώστε να βρει διέξοδο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι για να βοηθήσουν το παιδί τους πρέπει να παραμείνουν σταθερές φιγούρες ,πρόθυμοι ανά πάσα στιγμή να το ακούσουν, χωρίς να προσπαθούν να κυριαρχήσουν πάνω του.  Ωστόσο ο γονιός θα παραμείνει ένας πολύτιμος σύμβουλος στις αναζητήσεις και τα προβλήματα του εφήβου.

Γνωρίσματα / χαρακτηριστικά εφηβείας

·        Σωματικές αλλαγές- ανάπτυξη

·        Συναισθηματισμός

·        Ονειροπόληση

·        Ζωντάνια , ενθουσιασμός

·        Ριψοκίνδυνη συμπεριφορά

·        Ασυμβίβαστη διάθεση

·        Απόρριψη αυθεντίας
·        Εσωστρέφεια
·        Ανασφάλεια, έλλειψη αυτοπεποίθησης
·        Συνειδητοποίηση της σεξουαλικότητας
·        Ενδιαφέρον για το άλλο φύλο
·        Υπαρξιακές ανησυχίες
·        Αντίδραση
·        Αντίθεση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία
·        Αμφισβήτηση
·        Επαναστατική συμπεριφορά, αμφισβήτηση της εξουσίας
·        Αμφισβήτηση της παράδοσης
Τέλος τα βασικά αρνητικά συναισθήματα των εφήβων είναι:
Θυμός: Νομίζουν πως δεν τους καταλαβαίνει κανείς και ιδιαίτερα οι γονείς τους. Ξεσπούν και κλείνονται στον εαυτό τους.
Απάθεια: θεωρούν τα δικά τους προβλήματα πιο σοβαρά από των άλλων ενώ δείχνουν ενδιαφέρον για το τι σκέφτεται το περιβάλλον για εκείνους . Ίσως να είναι απλά μία αντίδραση ή μία άμυνα αλλά το σίγουρο είναι πως θέλει ειδική αντιμετώπιση από τους γονείς.
Ανία: η πλήξη είναι κάτι συνηθισμένο στους εφήβους Βαριούνται να διαβάσουν, να πάνε σχολείο, να τακτοποιήσουν τα πράγματά τους.
Κατάθλιψη – μελαγχολία: οι έφηβοι δεν ικανοποιούνται εύκολα κι αυτό τους προκαλεί κατάθλιψη και μελαγχολία. Επιπλέον τα συναισθήματά τους είναι πολύ έντονα είτε είναι θετικά είτε είναι αρνητικά.


 Πηγές πληροφοριών:


Copyright students_in_arts 2015
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου