Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Video games:ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

 Χριστόπουλος Γιώργος Β3

"Όταν ένας νέος εθίζεται σε έναν εικονικό κόσμο και ψυχαγωγείται μέσω αυτού χάνει τον πραγματικό κόσμο και την ουσία του. "

Στην εποχή μας τα video games είναι ένας τρόπος ψυχαγωγίας. Πολλές φορές όμως αυτός ο τρόπος ψυχαγωγίας γίνεται συνήθεια και στην συνέχεια εξάρτηση.
 Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί ραγδαία και μαζί της έχει εξελίξει τα video games σε ένα άλλο επίπεδο. Τα γραφικά πλέον προσφέρουν μία προσομοίωση στην πραγματικότητα και τα πιο δημοφιλή παιχνίδια σήμερα είναι και αυτά που παρέχουν απευθείας σύνδεση με άτομα από το διαδίκτυο. Είναι αυτά τα παιχνίδια, που δημιουργούν εθισμό στους νέους και τους απασχολούν από την πραγματικότητα.
«Ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια συνήθως ακολουθεί ή αντικαθιστά έναν εθισμό στο Διαδίκτυο. Μάλιστα αποδεικνύεται κυρίως «ανδρικό σπορ». Τα τρία τέταρτα των εθισμένων, σύμφωνα με τα στοιχεία, ήταν αγόρια. Ο συγκεκριμένος εθισμός είναι καθαρά ψυχιατρικό φαινόμενο και η αντιμετώπισή του ανήκει στο φάσμα των ψυχιατρικών νοσημάτων», αναφέρει σχετικά ο κ. Δημήτρης Κούκης, παιδοψυχολόγος, επισημαίνοντας ότι τα παιδιά και οι έφηβοι με εθισμό εμφανίζουν υψηλή συννοσηρότητα με άλλα προβλήματα, όπως οι διαταραχές ελέγχου των παρορμήσεων, το σύνδρομο υπερκινητικότητας και ελλειμματικής προσοχής, η κατάχρηση καπνού, αλκοόλ και άλλων ουσιών.
 Όταν ένας νέος εθίζεται σε έναν εικονικό κόσμο και ψυχαγωγείται μέσω αυτού χάνει τον πραγματικό κόσμο και την ουσία του. 
«Ειδικότερα ένας έφηβος που δείχνει μία τάση για απομόνωση και εσωστρέφεια, υστερεί σε κοινωνικές δεξιότητες κι έχει μία κοινωνική φοβία, έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση κι άσχημη εικόνα για τον εαυτό του, χαρακτηρίζεται από τους γύρω του, ως αγχώδης ή μελαγχολικός, ή έχει διαγνωστεί με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητα, οι έρευνες δείχνουν πως είναι πιο εύκολο να εθιστεί στα ηλεκτρονικά και να “κρύψει” τη δυσκολία του», λέει σχετικά ο κ. Κούκης και προσθέτει πως μόνο ένα 10 με 15% των χρηστών στην εφηβεία μπορούν να θεωρηθούν «εθισμένοι». 
Είναι πολλά τα σημάδια εθισμού.

«Κρίσιμος παράγοντας αναγνώρισης του εθισμού και 

διαχωρισμού του από την απλή ενασχόληση αποτελεί η σταδιακή και σταθερή απώλεια της λειτουργικότητας του εφήβου. Η καθημερινότητά του αλλάζει και γίνεται όλο και πιο δυσλειτουργική», απαντά ο ίδιος. 

Τα συμπτώματα του εθισμού Όπως αναφέρει ο κ. Κούκης, οι γονείς θα πρέπει να είναι σε… επιφυλακή αν παρατηρήσουν ότι ο/η έφηβος: 

- αδυνατεί να σταματήσει να παίζει, αν του ζητηθεί, 
- αποζητά συνεχώς περισσότερο χρόνο να παίξει, 
- παραμελεί οικογένεια, φίλους μαθήματα, εξωσχολικές δραστηριότητες, 
- δε συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες, 
- είναι οξύθυμος, επιθετικός και θλιμμένος αν δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπολογιστή, 
- λέει ψέμματα για τη διάρκεια που βρίσκεται στον υπολογιστή. 
- παρουσίαζει εμμονή με τα παιχνίδια (συζητά μόνο για τα παιχνίδια) κι απομόνωση 
- χάνει την αίσθηση του χρόνου 

Αντίστοιχα, όσον αφορά τα σωματικά συμπτώματα, τα «σημάδια» που θα πρέπει να δώσουν προσοχή είναι ότι ο/η έφηβος: 

- τρώει και κοιμάται ακατάστατες ώρες κι αλλάζει συνεχώς το πρόγραμμά του 
- παρουσιάζει ορθοπεδικές ή άλλες δυσκολίες (σκολίωση, παχυσαρκία), 
- παραπονιέται για πόνους στα μάτια και στο κεφάλι. 
- παραμελεί την προσωπική του υγιεινή 

 Έπειτα χωρίς να το καταλάβει παίζει συνέχεια και συνέχεια βάζοντας στο μυαλό του την πλέον εξάρτηση του από αυτό. Από αυτό το σημείο και μετά, αν δεν το κατανοήσει άμμεσα, τότε θα κολλήσει και δεν θα υπάρχει κάποιος εύκολος τρόπος να ξεκολλήσει.
 Υπάρχουν όμως τρόποι για έναν έφηβο-νέο να μην φτάσει σε αυτό το σημείο. Η κοινωνικοποίηση είναι μια άμεση λύση σε αυτό το πρόβλημα. Όταν ένας νέος κοινωνικοποιείται, γνωρίζει άτομα με συνήθειες διαφορετικές από αυτόν και καταλαβαίνει πως είναι και ο πραγματικός κόσμος πέρα από τον εικονικό που με μανία προσπαθεί να ζήσει. Διότι ένας λόγος που τα παιδιά εθίζονται στα video games είναι και επειδή νιώθουν μόνα τους και πείθουν τον εαυτό τους πως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος ψυχαγωγίας από αυτόν. 
Στην πραγματικότητα πρέπει απλά να βρούν παρέες φίλους και ανθρώπους έτσι ώστε να δημιουργήσουν εμπειρίες. 
Τότε και μόνο τότε θα είναι ικανοί να κρίνουν πόση ώρα είναι σωστή για ένα παιχνίδι και πόση ψυχαγωγία προσφέρει.


Εφηβοι «παγιδευμένοι» στο Διαδίκτυο

http://www.kathimerini.gr/942122/article/epikairothta/ellada/efhvoi-pagideymenoi-sto-diadiktyo
πηγή: Νικόλας Γεωργιακώδηςhttp://www.in2life.gr/home/child/article/331672/ethismos-sta-video-games-ta-shmadia-kai-oi-lyseis.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου