Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Κάνουμε LIKE στη διαφορετικότητα!!


Εριέττα Μητσοπούλου Β3



Δ.Ι.Α.Φ.Ο.Ρ.Ε.Τ.Ι.Κ.Ο.Τ.Η.Τ.Α.

 Μια λέξη ,όμως ποιο είναι το νόημα που κρύβει πίσω από τα γράμματα της;
Δ: Δικαίωμα. Στην κατηγορία των Aτομικών Ανθρώπινων Δικαιωμάτων αναγράφεται ρητά το δικαίωμα στη μοναδικότητα. 
Ο ρατσισμός καταπατά αυτό το δικαίωμα. Μπορεί η εγκληματολογία να διακρίνει τα εγκλήματα σε πραγματικά και συμβατικά, όμως για το δίκαιο,  έγκλημα θεωρείται κάθε παράβαση των νόμων και κάθε καταπάτηση δικαιωμάτων. Άρα, σύμφωνα με το δίκαιο οι ρατσιστές είναι εγκληματίες.
I: Ίσως. Μια τόσο μικρή λέξη που μπορεί όμως να κάνει τόσα πολλά. Κάθε φορά που θα κοιτάξεις ένα μετανάστη καχύποπτα, ένα άτομο με ειδικές ανάγκες με οίκτο και κάποιον φτωχό υποτιμητικά, σκέψου πως αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές ίσως και να ήσουν εσύ.
Θα μπορούσες να είσαι εσύ σ’ αυτή τη θέση.
Α: Αγανάκτηση. Αγανάκτηση είναι αυτό που θα πρέπει να νιώθουμε απέναντι στο ρατσισμό. Ζούμε στον 21ο αιώνα και ακόμα γίνονται διακρίσεις ανάμεσα στους ανθρώπους;
Φ: Φωνή. Είναι στο χέρι μας να αντιδράσουμε στο ρατσισμό. Αν δεν προσπαθήσουμε να φέρουμε αλλαγές  σύντομα όλοι θα γίνουμε θύματα του. Εμείς πρέπει να γίνουμε η φωνή εκείνων που δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.
Ο: Ομορφιά. Η ομορφιά του να είσαι διαφορετικός είναι τεράστια. Οι πιο διαφορετικοί άνθρωποι έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν στην ιστορία. Ο Νέλσον Μαντέλα , ο Στίβεν Χόκινγκ, ο Μπετόβεν, όλοι τους ήταν διαφορετικοί από τους υπόλοιπους ανθρώπους στο χώρο τους κι όμως όλοι τους έγραψαν ιστορία.
Ρ: Ρατσισμός. Ένα ψυχοφθόρο νοσηρό φαινόμενο. Ο ρατσισμός δεν είναι γνώρισμα της εποχής μας. Υπήρχε πάντα και παντού στην ιστορία. Είναι καθήκον της κάθε γενιάς να κάνει ένα βήμα παραπάνω για την εξάλειψη του.
Ε: Ελπίδα. Η ελπίδα ενός καλύτερου κόσμου μας κρατά να προσπαθούμε σ’ αυτόν. Ένας καλύτερος κόσμος που εμείς οι ίδιοι θα δημιουργήσουμε.
Τ: Τείχη. Τα τείχη που χτίζουν οι άνθρωποι στα μυαλά τους μας καταστρέφουν. Νοερά τείχη που απομονώνουν, που δημιουργούν μίσος, που βάζουν ταμπέλες. Γιατί να υπάρχουν;
Ι: Ισότητα. Όλοι οι άνθρωποι της Γης ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ίσοι. Ανεξάρτητα από χρώμα, εθνικότητα και φύλο η Ανθρωπολογία, ο κλάδος της Βιολογίας που ασχολείται με την μελέτη του ανθρώπου, έχει ορίσει πως όλοι, παρά τις εξωτερικές διαφορές  μας είμαστε ίδιοι στην «κατασκευή» μας.
Κ: Καταπολεμώ. Καταπολεμώ τα φαινόμενα ρατσισμού και τα στερεότυπα. Είμαι δεκτικός. Απορρίπτω τις διακρίσεις. Ως μονάδα, ως ομάδα, ως κοινωνία.
Ο: Οικογένεια. Η οικογένεια θα σε διδάξει να δέχεσαι τους γύρω σου γι’ αυτό που είναι. Η οικογένεια θα σε στηρίξει όταν ο ρατσισμός χτυπήσει την πόρτα σου. Η οικογένεια δεν θα σε κρίνει αν είσαι διαφορετικός. Και οικογένεια δεν είναι μόνο οι συγγενείς.
Τ: Τροχός. Ο τροχός αργά ή γρήγορα γυρίζει. Όπως κρίνεις θα κριθείς. Θυμήσου το την επόμενη φορά που θα κρίνεις κάποιον, επειδή είναι διαφορετικός.
Η: Ήλιος. Ο ίδιος ήλιος ανατέλλει κάθε πρωί για τον Έλληνα, τον Γάλλο, τον Βιετναμέζο. Και πάραυτα οι λαοί ακόμα πολεμούν ο ένας τον άλλο λες και έχουν να χωρίσουν τον κοινό τους ουρανό.
Τ: Τέλος. Ας βάλουμε ένα τέλος στο μίσος στον κόσμο. Στην έχθρα, στην απάθεια, στο φθόνο. Ας αποκτήσουμε λίγη πίστη στον άνθρωπο. Ας γίνουμε κάτι καλύτερο.
Α: Αγάπη. Η αγάπη είναι η λύση που ψάχνουμε. Με την αγάπη θα γκρεμίσουμε τα τείχη ανάμεσα μας. Με την αγάπη θα φέρουμε ξανά το φως στις πιο σκοτεινές εποχές. Με την αγάπη θα φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο, ένα πιο φωτεινό μέλλον.

Εσύ που κρίνεις, 
περιθωριοποιείς, 
κακολογείς 
σκέφτηκες ποτέ πως ακόμα και ο ρατσισμός δεν θα υπήρχε χωρίς τη διαφορετικότητα;; Όπου υπάρχει φως υπάρχει και σκοτάδι. 
Ρατσισμός. Ας το αναλύσουμε ετυμολογικά. Η λέξη ρατσισμός προέρχεται από τη λέξη ράτσα που σημαίνει φυλή, είδος. Γιατί όμως οι άνθρωποι χωρίζονται σε φυλές ήδη  από τα αρχαία χρόνια;; Μα επειδή είναι διαφορετικοί μεταξύ τους και θέλουν να αναδείξουν αυτή τη διαφορετικότητα. Οι ομάδες δημιουργούνται, για να αναδείξουν τη συνολικότητα, αλλά και τη διαφορετικότητα. Μάλλον είναι η ειρωνεία του ρατσισμού, που οι ρατσιστές χρωστούν την  ίδια τους την ύπαρξη και όλα τους τα πιστεύω στο ένα πράγμα που με τόση λύσσα καταδιώκουν: τη διαφορετικότητα. Και μάθε ακόμα εσύ που μισείς όσους είναι διαφορετικοί πως, όπως του κακολογείς στα κρυφά, έτσι και οι υπόλοιποι άνθρωποι ψιθυρίζουν πίσω από τη δική σου πλάτη. Σε κρίνουν και σε ελέγχουν για τις αρρωστημένες αντιλήψεις σου, σε κοιτάζουν υποτιμητικά και καχύποπτα και στο τέλος σε πετούν στο ίδιο περιθώριο που θέλεις να ρίξεις όσους είναι διαφορετικοί από εσένα. Κι όταν τελικά βρεθείς στο περιθώριο ο διαφορετικός θα σε δεχτεί γι’ αυτό που είσαι. Γιατί όμως επιμένεις να προσπαθείς να τον πετάξεις στην άκρη, να τον καταστρέψεις, να παρουσιάσεις ως προβληματικούς αυτούς που δεν μοιάζουν με εσένα;; Μα επειδή ακριβώς θέλεις όλοι να μοιάζουν με εσένα. Έτσι, θα φαίνεσαι κι εσύ ιδιαίτερος, επειδή στην πραγματικότητα ντρέπεσαι για τον εαυτό σου που δεν έχεις κάτι ξεχωριστό. Και παρόλα αυτά ακόμα μένεις στην άκρη. Μόνο που σ’ αυτήν τη  περίπτωση όντως σου αξίζει. Βλέπεις έχεις άδικο και η αδυναμία σου να το δεις πληγώνει άλλους. Άρα, σου αξίζει η κατάληξη που θα έχεις αν δεν αλλάξεις λογική. Θα μείνεις μόνος, θα περιθωριοποιηθείς. Άνοιξε λοιπόν τα μάτια σου. Στους ανθρώπους αρέσει το διαφορετικό, αυτό είναι που «πουλάει». Το μοναδικό, το ξεχωριστό. Ο ρατσισμός δεν θα νικήσει. Η μάχη είναι ήδη χαμένη.

Κάνουμε LIKE στη διαφορετικότητα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου