Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Η «Ιλιάδα» του Ομήρου έρχεται στο Ρωμαϊκό Ωδείο...!

Το έπος του Ομήρου στην βραβευμένη μετάφραση του Δ.Ν. Μαρωνίτη και σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού παρουσιάζεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, για μία  και μόνο παράσταση, την Πέμπτη 26 Ιουνίου στις 9.30 το βράδυ, στο Ρωμαϊκό Ωδείο.

Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη παράσταση, η οποία αναδεικνύει το μνημειώδες κείμενο του Ομήρου στη βραβευμένη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη, δραματουργικά επεξεργασμένο μέσα από μια σύγχρονη καλλιτεχνική ματιά και το οποίο απογειώνει μια  εξαίρετη ομάδα 15 ηθοποιών ραψωδών που καλούνται να δώσουν πνοή σε όλους τους ρόλους.

Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που παρουσιάζεται στη σκηνή ολόκληρη η «Ιλιάδα», και οι 24  ραψωδίες. Στην πρωτεύουσα της Αχαΐας θα φιλοξενηθεί ένα τολμηρό εγχείρημα, που χρειάστηκε 9μηνη προετοιμασία και εμβάθυνση στο αρχαίο κείμενο,  για την μεταφορά του στη σκηνή.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση πως κάτι αντίστοιχό δύσκολα θα ξαναπαρουσιαστεί, ως προς το επικό θέατρο. Η «Ιλιάδα» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο  Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τον Ιούνιο του 2013 με τρομερή επιτυχία.

Τον Οκτώβριο του 2013 προσκλήθηκε στο Εθνικό Θέατρο του Άμστερνταμ, Stadsschouwburg Amsterdam όπου απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και τον Νοέμβριο του ιδίου έτους  εγκαινίασε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου