Παρασκευή, 23 Μαΐου 2014

Γράμματα αγάπης στον Στάλιν...!

Tο έργο "Γράμματα αγάπης στον Στάλιν" έρχεται για τέσσερις παραστάσειςστη σκηνή του Επίκεντρο+. Πρόκειται για μια φανταστική ιστορία βασισμένη στην τρομερή εμπειρία του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, τον οποίο ο σταλινισμός καταδίκασε σε σιωπή.
Στο έργο συμμετέχουν τρία πρόσωπα: ο Μπουλγκάκοφ, η σύζυγός του Μπουλγκάκοβα και ο Στάλιν. Η δράση διαδραματίζεται τη δεκαετία του ’30, όταν ο Μπουλγκάκοφ, απεγνωσμένος από την απόλυτη λογοκρισία που επιβάλλεται στα έργα του, μετατρέπεται σε "συγγραφέα για έναν μόνο αναγνώστη": γράφει το ένα γράμμα μετά το άλλο στον Στάλιν, απαιτώντας ή να ζήσει ελεύθερος ως καλλιτέχνης στη Σοβιετική Ένωση ή να του δοθεί η άδεια να φύγει από τη χώρα.
Περιθωριοποιημένος σε μια κοινωνία της οποίας φέρεται ως προδότης, με την υποστήριξη και τη θαλπωρή μόνο της συζύγου του, ο Μπουλγκάκοφ περιμένει εις μάτην μια απάντηση από τον μεγάλο σύντροφο. Ώσπου μια μέρα δέχεται ένα τηλεφώνημα από κάποιον που του συστήνεται ως Στάλιν. Ο Μπουλγκάκοφ δεν έχει καμιά αμφιβολία επ’ αυτού. Είναι ο Στάλιν αυτός που του τηλεφωνεί, αυτός που του απευθύνει το λόγο με σεβασμό, αυτός που υμνεί το έργο του. Δυστυχώς, το τηλεφώνημα διακόπτεται ακριβώς την ώρα που ο Στάλιν είναι έτοιμος να ορίσει μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο.


Το έργο του Μαγιόργκα αποτελεί έναν στοχασμό πάνω στη σχέση εξουσίας και καλλιτέχνη, εξουσίας και ατόμου. Ποια είναι τα όρια που θέτει ο δημιουργός σε αυτή τη σχέση προκειμένου να κρατήσει ακέραιο το έργο του, τα ιδανικά του και τις αρχές του; Πώς μπορεί να γίνει κανείς αποδεκτός από την εξουσία και ταυτόχρονα να παραμείνει συνεπής ως προς το δημιούργημά του; Ο Ισπανός δραματουργός, κινούμενος με αριστοτεχνικό τρόπο ανάμεσα στο φανταστικό και το πραγματικό, χρησιμοποιεί τρία υπαρκτά πρόσωπα μιας άλλης εποχής, προκειμένου να αγγίξει ερωτήματα που είναι πιο επίκαιρα από ποτέ για μια κοινωνία που οδεύει ακάθεκτη προς τον ολοκληρωτισμό.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά, κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Μουσική, ηχητικός σχεδιασμός: Λάμπρος Πηγούνης
Επιμέλεια κίνησης: Θάλεια Δήτσα
Μακιγιάζ - Κομμώσεις: Λένια Saw
Video trailer: Βαγγέλης Λαϊνάς
Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ
Αφίσα: Παναγιώτης Βωβός

Ερμηνεύουν:
Μπουλγκάκοφ: Δημήτρης Μυλωνάς
Μπουλγκάκοβα: Άννα Ελεφάντη
Στάλιν: Στάθης Σταμουλακάτος

Γενική είσοδος €12, μειωμένο €10.

Πέμπτη 29 Μαίου 2014, ώρες: 21:30
Παρασκευή 30 Μαίου 2014, ώρες: 21:30
Σάββατο 31 Μαίου 2014, ώρες: 21:30
Κυριακή 01 Ιουνίου 2014, ώρες: 21:30

Διεύθυνση: Αγίου Διονυσίου 36 και Νόρμαν 16 Τηλέφωνο: 2610461050
Κρατήσεις θέσεων στο 6933032584 και στο 2610461050 από 17.00-21.00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου