Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας ανοίγει τις πύλες του!

Με το καταξιωμένο τριήμερο της τζαζ «Jazz+Πράξεις 2014», που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29, την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Μαϊου στον ειδυλλιακό χώρο του Αίθριου του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, ανοίγει τις πύλες του το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας 2014, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2014.
Η μεγάλη γιορτή της τζαζ θα είναι και φέτος παρούσα μεταμορφώνοντας την Πάτρα σε σταυροδρόμι και τόπο συνάντησης και δημιουργικού γόνιμου διαλόγου και κλείνοντας ραντεβού με τους πολυπληθείς φίλους της στο τέλος του Μαϊου.

 

Για τρεις μοναδικές βραδιές το φιλόδοξο πρόγραμμα του τριημέρου φέρνει στον ατμοσφαιρικό χώρο του Αίθριου του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου κορυφαία ονόματα τεράστιου καλλιτεχνικού διαμετρήματος που μεσουρανούν στην παγκόσμια και στην ελληνική μουσική σκηνή. Πέντε κορυφαία σχήματα με 12 δεξιοτέχνες μουσικούς θα παρελάσουν από τη σκηνή προσφέροντας μια ολοκληρωμένη άποψη από διαφορετική κάθε φορά εκκίνηση και οπτική και καταθέτοντας τις αναμφισβήτητες ικανότητές τους, τις ιδέες τους, τον αυτοσχεδιαστικό οίστρο τους, την φαντασία και τις μελωδικές και ρυθμικές προτάσεις τους.
Η αμεσότητα, ο αυθορμητισμός, η συνομιλία της τζαζ με συγγενικούς μουσικούς χώρους, η μαγεία της ζωντανής εμφάνισης και βέβαια το υψηλό δεξιοτεχνικό επίπεδο όλων των μουσικών που συγκεντρώνονται εδώ, αποτελούν αρετές που θα αποζημιώσουν με το παραπάνω και τον πιο απαιτητικό ακροατή της τζαζ και όχι μόνο, αφού η μουσική γεμάτη χρώματα, αισθήσεις, ρυθμούς και μελωδίες δίνει τα διαπιστευτήρια της σε ανεπανάληπτα ραντεβού με το κοινό.
Μάλιστα η ξένη συμμετοχή που θα κλείσει το τριήμερο και αφορά στο εξαιρετικό και διάσημο ντουέτο του Σενεγαλέζου δεξιοτέχνη της κόρα και τραγουδιστή Albaye Cissoko και του Γερμανού τρομπετίστα Volker Goetze αποτελεί αποκλειστική εμφάνιση για το «Jazz+Πράξεις 2014», ενώ το σχήμα εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο ντουέτο υπηρετεί ιδανικά και τον όρο της σύμπραξης αφού η μουσική του είναι μια αρμονική γέφυρα μεταξύ παράδοσης και τζαζ στοιχείων παντρεύοντας τον ήχο της Αφρικής και της Δύσης μέσα από μια ολόφρεσκια έθνικ συνομιλία.

Όμως το φετινό πρόγραμμα υπηρετεί την φιλοσοφία της σύμπραξης και με την οπτική και την προσέγγιση που διατυπώνουν τζαζ μουσικοί στο έργο δυο τζαζ θρύλων. Η μουσική και τα τραγούδια του ιδιοφυούς Frank Zappa γίνονται ο καμβάς για το μουσικό πρόγραμμα της τραγουδίστριας Αγγελικής Τουμπανάκη και του πιανίστα Αλέκου Ορφανού και η μουσική των Pink Floyd εμπνέει το κουαρτέτο του τρομπετίστα Ανδρέα Πολυζωγόπουλου, που με το συγκεκριμένο πρότζεκτ έχει μια πολύ σημαντική συναυλιακή πορεία στο εξωτερικό αλλά κι ένα θαυμάσιο δίσκο στο ενεργητικό του.
Ηχηρές παρουσίες στο τριήμερο επίσης η συνάντηση του διάσημου και εγνωσμένης αξίας και στο εξωτερικό σαξοφωνίστα Δημήτρη Βασιλάκη με το τρίο του και της σπουδαίας τραγουδίστριας και πιανίστας Σάσας Παπαλάμπρου, καθώς και το εκπληκτικό κουαρτέτο του δεινού δεξιοτέχνη στο νέι Χάρη Λαμπράκη, που σμίγει με υπέροχο τρόπο την τροπική (modal) τζαζ, την ελληνική παραδοσιακή αλλά και τις τροπικές μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου, τις τζαζ αρμονίες της δεκαετίας του 1960 και την αυτοσχεδιαζόμενη μουσική. Ανάμεσα στο πληθωρικό έμψυχο μουσικό υλικό του τριημέρου οι ρίζες με την πόλη μας καλά κρατούν αφού θα συμμετάσχουν και δυο Πατρινοί μουσικοί που εκφράζουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες εκτός τοπικών συνόρων: η εκφραστική ερμηνεύτρια Αγγελική Τουμπανάκη που δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά με εξαιρετική επιτυχία στην Αθήνα και θα εμφανιστεί στο αφιέρωμα στον Frank Zappa και ο εκλεκτός κοντραμπασίστας Βασίλης Στεφανόπουλος που διαπρέπει στην Ολλανδία και θα εμφανιστεί με το κουαρτέτο του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου