Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ο γάμος της Κουλουρούς στη Πλατεία Ταμπαχάνων

Tην Τσικνοπέμπτη , 20/02, τα Καρναβαλικά πληρώματα: 62 και 222, για δεύτερη συνεχή χρονιά , θα αναβιώσουν το έθιμο του «γάμου της Γιαννούλας της Κουλουρούς».
Με οδηγό το κέφι, την Καρναβαλική διάθεση, αλλά και το πείσμα για τη διατήρηση του εθίμου κόντρα στους δύσκολα οικονομικά καιρούς και με αρωγούς τα πληρώματα του κρυμμένου θησαυρού, μεμονωμένων «βετεράνων του Πατρινού Καρναβαλιού» τη Θεατρική Ομάδα Πάτρας ''Υποκριτές” , το παράρτημα της Ελληνικής Λέσχης Ιστορικού Αυτοκινήτου στην Πάτρα και τους χορηγούς της εκδήλωσης.
Ο γάμος της Κουλουρούς στη Πλατεία ΤαμπαχάνωνΣύμφωνα με τον Νίκο Ε. Πολίτη, ο λαϊκός τύπος που είχε συνδεθεί περισσότερο από κάθε άλλον με το Καρναβάλι της Πάτρας, στα χρόνια του μεσοπολέμου, ήταν η Γιαννούλα η Κουλουρού και οι γάμοι της ήταν ο μεγαλύτερος ντόρος που γινόταν στα Καρναβάλια και συνεργούσαν σ' αυτόν εκατοντάδες Πατρινοί.
Ακολουθώντας το έθιμο λοιπόν, η τελετή θα ξεκινήσει από την πλατεία Ταμπαχάνων (το Τάσι, εκεί που βρισκόταν το σπίτι της νύφης) εκεί θα πρέπει να προσέλθουν μέχρι τις 18:30, όσοι θέλουν να ακολουθήσουν την πομπή, κατάλληλα ενδεδυμένοι για την περίσταση, όπου θα τους προσφερθούν κουφέτα και πίπερμαν.
Στις 19:00 και με προορισμό το μώλο της Αγίου Νικολάου, η πομπή ξεκινάει με τα μουσικά άρματα, τα νταούλια, τα προικιά και φυσικά τη Γιαννούλα, η οποία σύμφωνα πάντα με το έθιμο, όταν θύμωνε σήκωνε τα φουστάνια της και έδειχνε τα μακριά δαντελωτά βρακιά της.
Φτάνοντας στο μώλο λοιπόν, καλωσορίζουν τον μόλις αφιχθέντα γαμπρό, πρόεδρο της Αμερικής, Woodrow Wilson και μετά την πρώτη τους συνάντηση το ζευγάρι θα διασχίσει το κέντρο της πόλης για να δεχτεί τις ευχές των Πατρινών.
Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς ότι προκύψει. Και στα δικά σας οι λεύτερες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου