Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Πασχαλινή συναυλία στη Φιλαρμονική από τη Λέσχη Φίλων Κλασσικής Μουσικής

Η Λέσχη Φίλων Κλασσικής Μουσικής οργανώνει Πασχαλινή συναυλία με την  καλλιτεχνική ομάδα: "CONVERSAZIONE" -Fotini Samara and friends [music-theatre group την Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014 και ώρα 9.00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων "Κωνσταντίνος Κυδωνιάτης, της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών (Ρ.Φεραίου 7).
Οι διακεκριμένες καλλιτέχνιδες Νάντια Φιόρου (soprano), Φωτεινή Σαμαρά (mezzosoprano) και Μαρίνα Μυλωνά (piano), θα αποδώσουν πρόγραμμα θρησκευτικής μουσικής, με έργα των J.S.Bach ("Blute Nur du liebes Herz" -Matthäus-Passion, "Zerfließe, mein Herze" -Johannes Passion), Α. Stradella ("Aria di chiesa") και G.B.Pergolesi (''Stabat Mater''), γραμμένα για την Μεγάλη Εβδομάδα.
Κύριο έργο του προγράμματος είναι το 'Stabat Mater' του Ιταλού G.B.Pergolesi, που ο θρύλος τον θέλει να γράφει τις τελευταίες νότες του στο νεκροκρέβατό του, λίγες στιγμές προτού τον καταβάλλει η φυματίωση σε ηλικία μόλις 26 ετών. Το έργο που είναι γραμμένο σε Λατινικό κείμενο έχει αποκτήσει μυθικές διαστάσεις και ερμηνεύεται την περίοδο του Πάσχα -και όχι μόνο- στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών και ναούς, παγκοσμίως. Είναι  ύμνος μνημονευτικός του ψυχικού πόνου της Παναγίας κατά την Εβδομάδα των Παθών, όταν θρηνεί τον Ιησού κάτω από τον Σταυρό.



Εισιτήρια προπωλούνται στο κατάστημα δίσκων 'Musical' (Ρ. Φεραίου).
Τιμές εισιτηρίων: 10,00  € γενική είσοδος και 7,00 € για τα μέλη της Λέσχης Φίλων Κλασσικής Μουσικής και μαθητές-φοιτητές.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
ΝΑΝΤΙΑ ΦΙΟΡΟΥ Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών κλασσικό τραγούδι με την Κική Μορφονιού και μελοδραματική με τον Κώστα Πασχάλη, απ’ όπου πήρε δίπλωμα με άριστα παμψηφεί. Συγχρόνως σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά με τον Μιχάλη Τραυλό, απ’όπου πήρε τα πτυχία αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Conservatoire Royal de Musique de Liège με καθηγητές τoυς Greta de Reyghere, Guy de Mey, Nicholas Christou ( τραγούδι)  και Jean-Pierre Peuvion (μουσική δωματίου).
Παρακολούθησε μαθήματα με την Elena Nentwig και master-classes με τους Νίκο Ζαχαρίου, Ileana Cotrubas, Josè van Dam, Phyllis Bryn-Jullson και Gilles Denizot.
To ρεπερτόριό της καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, από την εποχή του Baroque ως τον 20ό αιώνα. Έχει ερμηνεύσει ρόλους σε αρκετές όπερες και οπερέττες και έχει συμμετάσχει ως σολίστ σε συναυλίες μουσικής δωματίου και ορατόρια. Έχει δώσει πολυάριθμα ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό με σημαντικούς πιανίστες (Άρης Γαρουφαλής, Βίκυ Στυλιανού κ.α.). Έχει εμφανιστεί σε διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα (Πάτρα, Σύμη, Ρόδος, Τήνος) και το εξωτερικό (Ars Nova, Vox Populi- Βρυξέλλες).
Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με την ΕΛΣ, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τις ορχήστρες και χορωδίες της Ελληνικής και Βελγικής ραδιοφωνίας, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής και το Concerto Ellenicο και με μαέστρους, όπως Θόδωρο Αντωνίου, Μίλτο Λογιάδη, Γ. Μαρκόπουλο, Λ. Καρυτινό, Κωστή Παπάζογλου, Γ. Νιάρχο, Jean-Pierre Peuvion, Marcello Viotti.
Εξειδικεύεται στην φωνητική μουσική της εποχής του Baroque , και πολλές από τις ερμηνείες της, τόσο στην όπερα όσο και στο ορατόριο και τη μουσική δωματίου, έχουν γίνει σε πρώτη πανελλήνια, αλλά και παγκόσμια εκτέλεση. Έχει διδάξει σε σεμινάρια σχετικά με την παλαιά μουσική, σε σχέση με τη φωνή (ιστορικά ορθή ερμηνεία, ανάλυση και αυτοσχεδιασμός, aria da capo, recitativo κλπ), στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει την εικαστική και τεχνική επιμέλεια του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης από το 2008 ως σήμερα. Υπό αυτή την ιδιότητα έχει σχεδιάσει σκηνικά και κοστούμια και έχει συνθέσει μουσική για  θεατρικές παραστάσεις. Έχει  επιμεληθεί μουσικά και εικαστικά αφιερώματα σε Έλληνες  ποιητές καθώς και συναυλίες.
Έχει διδάξει Μονωδία και Μελοδραματική στα δημοτικά ωδεία Πειραιά και Ρίου καθώς και
στα ωδεία Φίλιππος Νάκας Αθήνας και Πάτρας. Διδάσκει απο το 2011 στην Θερινή Μουσική Ακαδημία του Δήμου Αριστοτέλη  σε master-classes  για την ερμηνεία της φωνητικής μουσικής Baroque και είναι συνεργάτις του ινστιτούτου OperaLab και του  Gilles Denizot (master- classes για επαγγελματίες τραγουδιστές).  Είναι καθηγήτρια Μονωδίας και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Παλαιάς Μουσικής στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΑΜΑΡΑ Σπούδασε μουσική στο ‘Αχαϊκό Ωδείο’ και αποφοίτησε αριστούχος από τις σχολές Μονωδίας, Πιάνου και Αν. θεωρητικών. Στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία  ‘Mozarteum’, στο Salzburg της Αυστρίας, μελέτησε: Opera-Oratorio-Lied,  σε 5 master classes με καθηγήτρια την Kerstin Meyer.  Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα με μεγάλους ερμηνευτές, μεταξύ των οποίων με τις E. Schwarzkopf και  R. Tebaldi.
Στα πλαίσια της Ακαδημίας  πραγματοποίησε ρεσιτάλ και τις πρώτες ερμηνείες σε οπερατικά έργα (Cherubino/le nozze di Figaro,  Santuzza/ Cavaleria rusticana). Έχει παρακολουθήσει ποικίλα σεμινάρια τραγουδιού και διεύθυνσης χορωδίας, στην Ελλάδα (με τους: Μάτα Κατσούλη, Βαρβάρα Τσαμπαλή, Ζάχο Τερζάκη, Κ. Κωνσταντάρα), μαθήματα πιάνου με την Νέλλη Σεμιτέκολο και σεμινάριο πιάνου με τον R.Woodword.
Από 18 ετών ακολουθεί σολιστική καριέρα με επιλεγμένες εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σημαντικοί σταθμοί αυτής της πορείας είναι στα: Salzburg Αυστρίας(Wienersaal),  Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών (Ηρώδειο),  Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας (Ρωμαϊκό Ωδείο), Trevi  Ιταλίας (Teatro Clitunno)και  Campobasso Ιταλίας (καθεδρικός S. Antonio Abate Molise). Έχει συνεργαστεί με τη 'Slovak State Philharmonic Orchestra Kosice' με μαέστρο τον Γιώργο Χατζηνίκο), με το κουιντέτο 'Melos Brass' και με την Ορχήστρα Πατρών.
Έχει δώσει πολυάριθμα ρεσιτάλ σε όλη την Ελλάδα, με εκλεκτούς πιανίστες  (Πανεπιστήμιο Πατρών, Διεθνές Φεστιβάλ Σύμης, Φεστιβάλ Ρόδου, Πρωτοκλήτεια, Τρικούπεια κ.λπ.).
Έχει παρουσιάσει σε Πανελλήνια πρώτη τρία  Lieder του J.Sibelius, σε ‘Παγκόσμια πρώτη’ τμήμα του ορατόριου "Αγ. Ανδρέας" της Ελένης Οικονομοπούλου και σε Πανευρωπαική πρώτη εκτέλεση το έργο "Kiss the stars goodnight" του Αμερικανού συνθέτη Matt Van Brink.
Σε χορωδιακό επίπεδο (στα πρώτα νεανικά της χρόνια ως χορωδός ή σολίστ και από το 1996 ως μαέστρος) έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 250 εμφανίσεις  σε Ελλάδα, Ιταλία, Αγγλία, Ουγγαρία και Ιαπωνία και έχει βραβευτεί συνολικά 12 φορές. Eπί 17 χρόνια διηύθυνε τα Χορωδιακά σχήματα Αργοστολίου, Δήμου Κεφαλονιάς. Είναι Ιδρύτρια - Καλλιτεχνική υπεύθυνη της καλλιτεχνικής ομάδας: ‘Conversazione’.
Επίσης, έχει διατελέσει Καλλιτεχνική Διευθύντρια των Δημοτικών Ωδείων Λειβαθούς και Αμαλιάδος. Διδάσκει στο ‘Αχαϊκό Ωδείο’.
Συνεργάστηκε με το ‘George and Marie Vergottis Foundation’, ως καλλιτεχνική Διευθύντρια
του ομώνυμου φεστιβάλ το καλοκαίρι του 2010 και δημιούργησε-διηύθυνε τα Χριστουγεννιάτικα  κοντσέρτα του Ιδρύματος τα έτη:  2007, 2008  και 2009.
Σε προσωπικά ρεσιτάλ πιάνου των: Δημήτρη Σγούρου και Ντόρας Μπακοπούλου, απέδωσε
το ποιητικό κείμενο του έργου ‘Gaspar de la nuit” του Ravel.
Ήταν κύρια ομιλήτρια σε Πανελλήνιο συνέδριο για τον επτανησιακό Πολιτισμό (11/2008).Περιοδικά ασχολήθηκε και με το θέατρο. Συγκεκριμένα, επιμελήθηκε τη μουσική επένδυση
σε τρεις παραγωγές θεατρικών έργων της Μ. Μακρή (2/1995, 3/2002, 3/2003) και παράλληλα πρωταγωνίστησε σε δύο από αυτά .
Είναι μέλος της διεθνούς φιλανθρωπικής οργάνωσης ‘Compassion’(Christian child advocacy ministry that releases children from spiritual, economic, social and physical poverty, in Jesus’ name).

ΜΑΡΙΝΑ ΜΥΛΩΝΑ Σπούδασε πιάνο στο ‘Αχαϊκό Ωδείο’ με καθηγήτρια τη Ρόνα Ζορμπά
και έλαβε δίπλωμα με Άριστα παμψηφεί και Α΄ Βραβείο. Σε ηλικία 15 ετών βραβεύτηκε σε Πανελλήνιο μουσικό διαγωνισμό. Παράλληλα έλαβε πτυχία Ανώτερων θεωρητικών.
Σαν σολίστ έχει εμφανιστεί  στο Διεθνές Φεστιβάλ Σύμης, στα 'Τρικούπεια', το Πανεπιστήμιο Πατρών και έχει δώσει πολυάριθμα ρεσιτάλ στην Ελλάδα.
Σε διάφορες συναυλίες έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους μουσικούς [Mάτα Κατσούλη-soprano, Νάντια Φιόρου, soprano, Φωτεινή Σαμαρά, mezzosoprano, Μαρία Ζώη, mezzosoprano,  Χάρη Ανδριανό, bariton, Τάνια Σικελιανού, violin, Asatour Sarkisov, violin, Vaghinak Galoyan-cello,  orchestra 'Mobile' κά.
Είναι μέλος της μουσικής ομάδας ‘Conversazione’, με την οποία εμφανίζεται σε κοντσέρτα  μουσικής δωματίου.
Διδάσκει πιάνο στο ‘Αχαϊκό Ωδείο’. Επίσης είναι υπεύθυνη πιανίστα των τάξεων μουσικής δωματίου και των σεμιναρίων του Ωδείου.
Επί σειρά ετών διατέλεσε πιανίστα των ‘Χορωδιακών σχημάτων Αργοστολίου, Δήμου Κεφαλονιάς’ και της ‘Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας’. Με τα σχήματα αυτά έχει συμμετάσχει (και βραβευτεί) σε σημαντικά φεστιβάλ, διαγωνισμούς και σε δεκάδες συναυλίες, σε: Ελλάδα, Ιταλία, Βοσνία Ερζεγοβίνη και Ισπανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου