Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ TOY 5ου ΓΕΛ ... ΣΤΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΓ.ΣΤΕΦΑΝΟΥ

 Μια διαφορετική ....επίσκεψη σε ένα τόσο "διαφορετικό   κόσμο" & σε ένα διαφορετικό Σχολείο

  
Στα πλαίσια του πολιτιστικού  προγράμματος
"Μαθητές  έφηβοι πολίτες  εν  Δράσει"   και της "Βουλής των Εφήβων" με 34 μαθητές από  όλες τις τάξεις του λυκείου  επισκεφθήκαμε  το Σωφρονιστικό κατάστημα του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας και το 2ο  Σχολείο 2ης ευκαιρίας  που λειτουργεί μέσα σε αυτό. 
Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία για όλους μας  και αυτό αποτυπώνεται  και σε όσα γράφουν τα ίδια τα παιδιά.. 
Λαμπίρη Παρασκευή:
"Διευρύνθηκε ο τρόπος σκέψης μου,είδα διαφορετικά τον κόσμο και με έκανε να αισθανθώ ευγνωμοσύνη για τα αγαθά που μου προσφέρονται
Τριάντης Αντρέας: "Η ελευθερία της ανθρώπινης ψυχής δεν μπορεί πραγματικά να φυλακιστεί, παρά μόνο όταν ο ίδιος ο άνθρωπος αποφασίσει να μην την αγκαλιάσει."
Κωτσοπούλου Αθανασία :Η επίσκεψη στη φυλακή ήταν ένα μάθημα ζωής που με συγκίνησε ιδιαίτερα........

Νικολακοπούλου Ελένη:με βοήθησε να καταλάβω τη σοβαρότητα του να παραβαίνεις το νόμο και να αναγκαστείς να ζήσεις μακριά από την οικογένεια σου, το σπίτι σου, τους φίλους σου..Ήταν μια εμπειρία που πραγματικά άξιζε και ήταν πολύ εποικοδομητική...ήταν όπως είπε και η κυρία μας ένας χρόνος μαθημάτων του σχολείου.....

Φθάσαμε λοιπόν  γύρω στις 9.30 στον Αγ. Στέφανο  και έχοντας αφήσει όλα μας τα πράγματα  και τα κινητά  τηλέφωνα στο λεωφορείο  - μας επετράπη  να κρατήσουμε μόνο τις ταυτότητές μας -  περάσαμε το κατώφλι του .
Πρωί η κίνηση  μικρή , μπαίνουμε στην είσοδο, περνάμε τον έλεγχο, – . Οι φρουροί  πολύ ευγενικοί .
Το πρώτο που συναντάς μόλις περάσεις από τον έλεγχο στο φυλάκιο είναι η μπροστινή αυλή και η είσοδος του κτηρίου. 
Τόσο  την υποδοχή όσο και τνη  ενημέρωσή μας, που  ήταν εξαιρετικές ,  ανέλαβαν,  η Κοινωνική Υπηρεσία  και ο Αρχιφύλακας του καταστήματος  στο χώρο της βιβλιοθήκης .Παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον και απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις  που είχαμε προετοιμάσει .
Οι κρατούμενοι είναι 556
Χωρισμένοι σε Τρεις  πτέρυγες .Στην πρώτη  είναι οι  Έλληνες στην δεύτερη είναι συγκεντρωμένοι οι Αλβανοί,και η  τρίτη  είναι πολυπολιτισμική.Για να αποφεύγονται οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις .Επεισόδια ωστόσο πάντα συμβαίνουν.
Τα κελιά
Περίπου  8 κρατούμενοι σε κάθε κελί με μια κοινή τουαλέτα εντός. Η ασφυκτική ατμόσφαιρα στα κελιά είναι απόρροια του γεγονότος ότι οι φυλακές είχαν κατασκευαστεί το 1982 για 350 περίπου άτομα,  ενώ σήμερα φιλοξενούν  556 και υπήρξαν και 800 σε αυτό.
Τα περισσότερα κελιά έχουν συνδρομητική τηλεόραση, nova, ote - tv . Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι τα κινητά τηλέφωνα.
Οι εργαζόμενοι κρατούμενοι είναι 400 . 
Από 21 έως 65,ετών  Όπως είναι αναμενόμενο οι περισσότεροι εργάζονται όχι μόνο για το οικονομικό αντίτιμο, αλλά και για να μειώσουν την ποινή τους ..
Καθαριότητα 250
Μαγειρεία50
Φούρνος30
οι κρατούμενοι κάθε μέρα παράγουν σε ειδικά διαμορφωμένο αρτοποιείο 750 καρβέλια  ψωμί, καλύπτοντας τις ανάγκες των ίδιων .

Εργασίες συντήρησης κτιρίου20
Κυλικείο
Σχολείο 2ης ευκαιρίας 

 Ο νόμος της φυλακής δικαιολογεί τα πάντα, εκτός από τους βιαστές...δεν υπάρχουν άτομα που έχουν τελέσει σεξουαλικά εγκλήματα Το μεγαλύτερο ποσοστό των κρατουμένων λόγω εμπλοκής με ναρκωτικά  και το 70 % είναι αλλοδαποί .
Το πρόγραμμα
7.30 Πρωινή καταμέτρηση .08.30 το πρωί προσφέρεται το πρωινό Μετα πάνε στις εργασίες τους Στις 11.45 προσφέρεται το μεσημεριανό, 12.30 γίνεται πάλι  καταμέτρηση και ολοκληρώνεται η σίτιση. 
Οι ώρες του προαυλισμού είναι το πρωί από τις 08.00 - 11.30 και το απόγευμα από τις 15.00 έως τις 18.30. Στις 9 το βράδυ κλείνουν τα φώτα και κλειδώνονται τα κελιά με ηλεκτρονικό τρόπο. Μόλις 7 άτομα προσωπικό εργάζονται το βράδυ, ενώ γύρω στα 12 άτομα τις υπόλοιπες ώρες. Συνολικά το προσωπικό στον Αγ. Στέφανο -εσωτερικοί- είναι γύρω στα 60 άτομα.

 Η έλλειψη προσωπικού είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Ένα σχολείο για  μια  2η... ευκαιρία!!

 

Ενώ τελείωσε  η ενημέρωση και απαντήθηκαν ερωτήσεις που θέσαμε και αφού κεραστήκαμε όλοι από το κυλικείο της φυλακής  περάσαμε μέσα  και κατευθυνθήκαμε στο 2o Σχολείο 2ης  ευκαιρίας  όπου μας περίμενε  ο Δ/ντής κ. Μ. Καραγεωργίου  ,οι εκπαιδευτικοί αλλά και  μαθητές.  


Ενημερωθήκαμε για την   ιδιαίτερη εκπαιδευτική, ανθρωπιστική και κοινωνική προσφορά  του σχολείου και μετά συνομιλήσαμε με  μαθητές του σχολείου που βρίσκεται μέσα στο κατάστημα.

Για  την ζωή τους εκεί, για τις λανθασμένες επιλογές τους και τον εγκλεισμό τους, την προσφορά του σχολείου και τις δράσεις στις οποίες μετέχουν, τις δεξιότητές τους,τα όνειρά τους.....

 Γιατί συνεχίζουν να έχουν όνειρα και  ελπίδες κάποιοι  τουλάχιστον από αυτούς...

 Ένας από αυτούς λοιπόν, που συνεχίζουν να ονειρεύονται ,μας  αφιέρωσε το παρακάτω ποίημά του   και μας συγκίνησε!
Είναι δύσκολο να αποτυπωθούν όσα νιώσαμε..
 ήταν απίστευτη εμπειρία για όλους μας !

Στην επιστροφή απολαύσαμε ...
 το μέγιστο αγαθό της Ελευθερίας  μας,  
με μια μικρή βόλτα στα Βραχνέϊκα , δίπλα στη θάλασσα 


         

Στην  σύνταξη του άρθρου βοήθησαν:

Αντωνάκη Δήμητρα-Βαλαχά Ελευθερία

Κωτσοπούλου Αθανασία-Νικολακοπούλου Ελένη

Λαμπίρη Παρασκευή-Τριάντης Αντρέας  

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός:   Σοφία Σιδέρη









      





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου